Derfor skifter vi til sommertid

Profilbillede
dato

Hvorfor er det nu lige, vi skifter til sommertid. Og skal uret frem eller tilbage? 

I dag starter sommertid, og traditionen tro stiller vi nu urene en time frem. Det sker kl. 02.00 natten til søndag og altid den sidste søndag i marts. 

Sommertid blev indført for første gang i Danmark under 1. verdenskrig i 1916. Anden gang var under 2. verdenskrig og i årene, der fulgte derefter – fra 1940-1948. 

Tredje og sidste gang, sommertid blev indført, var i sommeren 1980 og er mere eller mindre, som vi kender sommertid i dag. 

Fra 1980 til og med 1995 varede sommertid i Danmark fra sidste søndag i marts til sidste søndag i september.

Fra og med 1996 har sommertiden i hele EU været faslagt til at strække sig fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober. I dag er ordningen indført i omkring 70 lande.

Når vi går over til sommertid, er det for at få det meste ud af dagslyset om aftenen, ligesom det også vil være lysere om morgenen, når vi bevæger os ud i trafikken.

Sådan husker du sommertid
Hvis du også er en af dem, der har svært ved at huske, om uret skal stilles frem eller tilbage, når vi går over til sommertid, er der et enkelt tip, du kan bruge.

Uret skal stilles frem, når det er årstid for, at havemøblerne også skal frem. Og når det er tid til at gemme havemøblerne væk igen – ja så skal uret en time tilbage.

Ved overgangen til sommertid giver vi tilmed afkald på en times søvn, men til gengæld kan vi sove en time længere, når vi skifter til vintertid igen.

Er sommer- og vintertid på vej væk?
Tilbage i 2019 meddelte EU, at alle medlemslandende inden april 2020 skulle stemme om, hvorvidt skiftet mellem sommer- og vintertid skulle afskaffes.  

Målet lød på, at det fra 2021 skulle være slut med sommer-/vintertid, og at medlemslandene derfor ikke længere skulle sætte urene frem og tilbage.  

På grund af uenighed mellem EU’s medlemslande har man ikke kunne nå til enighed – og når ja, så var der forresten også lige en pandemi, der satte andre prioriteter på dagsordenen.

Vi må derfor væbne os med tålmodighed, indtil den endelige beslutning tages.

Kilde: Borger.dk